Jak odświeżyć tytuł/opis strony publikując ją ponownie na Facebook’u?

19-03-2012, Kategoria Social Media

thumb
Wbrew pozorom, to bardzo częsta sytuacja. Publikujesz na Facebook’u link do swojej strony w pośpiechu, po czym zauważasz błąd w jej tytule lub opisie. Szybko usuwasz link z tablicy, poprawiasz stronę i publikujesz ponownie. A tutaj niespodzianka – Facebook zapamiętał (cache) sobie treści z poprzedniej publikacji – i nadal widać tam błąd. Owszem, klikając tytuł lub opis strony podczas publikowania linku możesz je wyedytować. Ale jeżeli inny użytkownik kliknie „Udostępnij” albo doda link od nowa – znowu będzie widać stare dane. Możesz też użyć innego adresu URL publikując link – np. dodając jakiś nieistotny parametr. Ale Facebook potraktuje to jako osobną stronę i zacznie liczyć „lajki” od zera. Co zrobić,...

Jak wyczyścić pamięć podręczną (cache) w przeglądarce?

10-12-2010, Kategoria Bieżąca obsługa

thumb
W czasie pracy nad wdrożeniem nowego serwisu internetowego – lub podczas jego modyfikacji – agencja interaktywna często prosi o wyczyszczenie plików tymczasowych (pamięci podręcznej) oraz restart przeglądarki. O co chodzi? Otóż każda przeglądarka zapisuje na dysku lokalnym poszczególne elementy oglądanej strony. Przy kolejnej wizycie – w celu skrócenia ładowania – tylko część elementów jest pobierana z Internetu. Pozostałe wczytywane są z lokalnego dysku – właśnie z pamięci podręcznej. Jeżeli wybrany element strony został zmodyfikowany, ale nie została zmieniona nazwa pliku, możemy w ogóle nie zauważyć zmiany. Innymi słowy – pomimo wprowadzonych zmian ciągle oglądamy starą wersję. Przeładowanie strony (F5 lub CTRL-R) nie...

Ta strona wykorzystuje pliki typu cookie. Jeżeli nie wyrażasz zgody na ich zapisywanie, wyłącz ich obsługę w ustawieniach swojej przeglądarki. zamknij